Elégedetlenek az EFOTT-tal a helyiek és az fesztiválozók is!

4218

Nos, kissé meglepő lehet tőlem ez a cikk, mert nem rejtem véka alá a véleményemet, mely szerint a Velencei-tónak is szüksége van nagy fesztiválra, – ami akár az EFOTT is lehet –  de nyilván a bulizók, a helyiek kényelme és érdekei mellett.

Helyiek szempontjából
Minden tiszteletem az Enyedi utca, Kemping utca és környékén élőknek, mert azt gondolom, hogy ez a néhány nap talán nekik volt a legkeményebb. Itt nem csak a hangos zenére, hanem a vandálokra, szemetelőkre, vagy éppen a részegen ordibálókra gondolok, arról nem is beszélve, hogy volt, aki az utcán ütötte fel a sátrát. De nem csak a lakók „anyáztak”, hanem az autósok is, hiszen az alkoholszint növekedésével sok fesztiválozóban megnő a gépekkel szembeni bátorság is, arról nem beszélve, hogy a fesztivál bejáratát a VVSI pályához vezető úton keresztül lehetett csak megközelíteni az Ország úton át, ahol se járda, se átkelőhely…

A lakók közül sokan a buszokra panaszkodtak, hogy már reggel 5-től hordák a fesztiválozókat és a zajtól nem lehetett aludni.

Volt akinek nem volt gond az alvással (talán az EFOTT legkeményebb képe)

Volt akinek nem volt gond az alvással (talán az EFOTT legkeményebb képe) – A szerző engedélyével

Péntek este a Velence a MIénk(…?) csoport egyik tagjánál összejövetelt tartottak, bejegyzése szerint kb. 20-an voltak és jelen volt Szabó Attila önkormányzati képviselő is. Azt javasolta, hogy készítsenek konkrét javaslatokat, amiben némi kompromisszumra is hajlandóak, de mégis elérhetik, amit szeretnének. A bejegyzés tanulsága szerint a képviselő is megtapasztalhatta, hogy 23 óra után is többször lehetett 70 dB-t mérni, bár 23.30-tól visszavették a hangerőt.

Vihar után - Fotó: László Attila Velence a MIénk(...?) csoport

„Vihar után” – Fotó: László Attila Velence a MIénk(…?) csoport

A velencei önkormányzat az EFOTT idejére egy zajszakértőt fogadott, aki éjszaka is kiszállt a panaszosokhoz és ezzel a lehetőséggel többen is éltek. Egyébként a törvény szerint  6 órától 23 óráig 65 dB, 23 órától 6 óráig 55 dB lehet a maximális zaj a védett ház homlokzatán, olvasható a csoportban egy hozzászólásban. Szintén a Facebook csoportban olvasható, hogy több alkalommal mértek jegyzőkönyvezett, a megengedettnél magasabb decibelt, de volt olyan hozzászóló, aki 0.23 perckor 72 dB-t mért az ablakánál.

Az általunk megkérdezett egyik csoporttag elmondta: hogy telefonhívás után lejjebb vették a hangerőt, s mire a zajmérő kiérkezett, addigra a a megengedett érték alatt volt a zajszint, majd újra hangosabb lett.

EFOTT szervezők szempontjából (nyilván a sajtóközleményükben leírják az Ő véleményüket, így azt másoljuk be módosítatlanul)
Minden eddiginél nagyobbat szólt a 40. EFOTT fesztivál! A július 14-19. között megrendezett Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójára pontosan 103.467 látogató érkezett, ezzel megdöntve az eddigi évek rekordjait. A fiatalokat a nagy meleg sem tántorította el, és nemcsak a különlegesen erős koncertkínálat, de a különböző sport, kulturális és turisztikai programok is igencsak népszerűek voltak. A Velencei-tó partján való ejtőzésről nem is beszélve.

Strand, sport, kirándulás, érdekes beszélgetések, haverok, parti, zene – a jubiláló EFOTT nagyon odatette a programot, és ez a látogatók számán is meglátszott. A 12 zenei helyszínen folyamatosan pörgött az élet, a nagyszínpad line-upja pedig biztosította, hogy a terület mindig tele legyen. Az utolsó napot egy gigantikus szülinapi show zárta, amelyen az oda ihletődött 8 különleges produkció hatalmas sikert aratott. A közös dalokat a közönség egy emberként énekelte, amikor pedig Kozsó és az Intim Torna Illegál állt a színpadra még az is őrült tombolásba kezdett, aki addig csak komótosan nézelődött. A szuperkoncert tortával, konfettizáporral és látványos tűzijátékkal zárult. De nemcsak a nagyszínpad fellépői arattak óriási sikert: Kis Grófo koncertjén az Aréna és a körülötte lévő terület is teljesen megtelt, de a The Biebers-re, a Cloud 9+-ra, az Ivan & the Parazolra és Otto Knows-ra is rengetegen voltak kíváncsiak.

Tortázás - Fotó: Pozsonyi Roland

Tortázás – Fotó: Pozsonyi Roland

Kijelenthetjük, hogy az EFOTT nem hiába törekedett az év legsportosabb fesztiváljának címére. A SportPont Program kínálatában mindenki megtalálta a számára megfelelő mozgásformát, hatalmas volt az érdeklődés a teqball és vízifoci iránt, de a különböző bajnokságok és bemutatók és népszerűek voltak. A turisztikai programok győztesének egyértelműen a lovaskocsis bortúra tekinthető, de sikeres volt a pálinkakóstolás és a sárkányhajó futam is.

Bár a fesztivál még alig ért véget, a szervezők már most a következő évre ötletelnek.

 „Amikor elkezdtük szervezni a 2015-ös programot, nem titkoltuk, hogy idei célunk a százezres látogatottság elérése. Aztán, ahogy belemerültünk a fesztiválba, és már pótkempinget kellett megnyitnunk, kicsit megijedtünk, nehogy ki kelljen tenni a megtelt táblát. Fantasztikus érzés, hogy ennyien fesztiváloztak velünk az elmúlt héten! Már most azon gondolkodunk, hogy milyen újításokkal készüljünk jövőre és természetesen azon is, hogyan lehet még jobb ez a rendezvény”mondta el Maszlavér Gábor fesztiváligazgató.

Fesztiválozók szempontjából
Gyakorlatilag bárhol olvasok a EFOTT-ról, szinte mindenhol „belebotlok” a negatív kritikákba (nyilván csak az nem kap negatív kritikát, aki nem csinál semmit 🙂 ). A legtöbb negatív észrevételt talán a fesztiválozók írják, egy fesztiválozó facebook oldalt is létrehozott, mert (idézzük a facebook oldalról):

Az oldalt azért hoztam létre hogy a fesztiválon felmerülő problémák priorizálásával egy élhetőbb fesztivál születhessen a véleményeitek alapján.

Sajnos az EFOTT facebook oldaláról folyamatosan törlik a negatív kommenteket, így lehetetlenítve el a szabad vélemény nyilvánítást és az összefogást egy jó ügy érdekében; A FESZTIVÁL ÉLHETŐBBÉ TÉTELÉRE.

Már a rendezvény napján megjelentek az esemény facebook oldalán az első negatív kritikák, majd mivel állításuk szerint a kommenteket törölték, így facebook oldalt hoztak létre, ahol nemtetszésüket fejezték ki, bár e cikk íráskor sok negatív kommentet találtam az esemény facebook oldalán.

Többen leírták panaszukat, hogy órákig kellett sorba állni beengedéskor, kevés volt a biztonsági Őr és mivel mindenkinek a csomagját átnézték, így, volt aki 8 órán keresztül várakozott a bejáratnál mire sorra kerül. A kommentelők szerint a több ezer sátrazóra összesen 6 férfi és 6 női zuhanyzó jutott és a mosdók takarításával is voltak negatív tapasztatok.

Fotó: Stehlik Norbert

Fotó: Stehlik Norbert

Sokaknak volt problémájuk a fesztivál elrendezésével, kordonozással, hogy a kempingtől kb. 20 perc sétával lehetett eljutni a nagyszínpadig. A kempingnek nem volt közvetlen bejárata, csak ha valaki a fizetős parkolóba állt meg, akkor tudott könnyen bejutni a kempingbe, de egyébként egy laza 15 perces séta sátrakkal bőröndökkel…

A programfüzetben azt írták, hogy a strand 21.00-ig van nyitva, ennek ellenére volt olyan nap, hogy 3/4 8-kor már nem engedtek be senkit sem.

Sok kritikát kapott az is, hogy az ételes standokon nem lehetett még üdítőt sem kapni és így minden egyes étkezéskor duplán kellett sorba állni, ha valaki inni is akart valamit. Az sem segített a dolgon, hogy kevés vízvételi hely volt (mi összesen 2 db-ot találtunk, de lehet, hogy volt több is).

A kommentek között olvashatjuk azt is, hogy több előadó is panaszkodott, hogy túl erős a színpadok közti áthallás, lehet, hogy érdemes javítani. Volt aki a legnagyobb kijavítandó problémának azt tartja, hogy ne kelljen közel 1 órát sorba állni, hogy megkapja a sörét, mivel csak néhány helyen volt lehetőség alkohol vásárlására.

Tömeg a bejáratnál a fesztivál 0. napján

Tömeg a bejáratnál a fesztivál 0. napján

Persze több olyan hozzászólással is találkoztunk akiknek nagyon is tetszett a fesztivál és ezekkel a problémákkal vagy nem találkoztak, vagy inkább a bulira és a haverokra koncentráltak.

Olvashatunk ilyen kommenteket is:

Én így vissza gondolván, még a jéghideg víz,a hatalmas távolságban lévő kemping,a rengeteg sorban állás,a sátorban szauna,a reggeli ébresztők,a 60℃os sátras koncertek ellenére is azt mondom hogy hatalmasat mentünk és ha tehetném vissza mennék 🙂 😀 deeee még 364 nap és meg is teszem 🙂

Vagy ilyet:

Elolvastam az összes kommentet, de nagy sajnálatomra sehol sem láttam olyan hozzászólást, hogy egy lány, hölgy keresne egy srácot, akire a paraméterek pontosan illenének rám! Pics@ba! (Még átnézem a Pesten Hallottam-bant is.) Szóval… Voltak és mindig is lesznek hiányosságok, rossz szervezés, nem ideális időjárás ( itt gondolok arra, ha esett volna akkor az lett volna a baj), de amúgy a kiszolgálás most tényleg katasztrófa volt! Ennyi embernek nehéz mindenben megfelelni! Ettől függetlenül tuti, hogy jövőre is ott leszek számomra a hetedik EFOTT-on! Sátorban tényleg meleg volt, de ez adott egy olyan érzést, hogy naaaa, most vagyok már megint életem egyik legjobb bulijában!

Összességében sok az optimista negatív komment, de a legtöbben bizakodnak abban, hogy a szervezők is olvassák, így remélhetőleg jövőre kijavítják a hibákat és a 41. EFOTT már kevesebb hibával, több biztonsági személyzettel, több bejárattal, kevesebb kordonnal működhet.

Újságírók szempontjából
Nehéz ezek után bármit is írni a saját szemszögünkből anélkül, hogy meglincselnének minket. Mindenesetre az EFOTT-on egész jól bánnak az újságírókkal, kisebb-nagyobb hibákat vétve, ami nem feltétlen a szervezők, hanem esetleg 1-1 túlbuzgó alkalmazott, esetleg biztonsági őr hibája. Nyilván annyira nem bántak velünk jól, mint egy jó kis vidéki falunapon, ahol az nyugdíjas sütibajnokok lesik minden kívánságunkat és addig tömnek sütivel ameddig csak enni bírjuk, de tényleg nem volt rossz.

Szimpatikus volt a TV társaságok számára az állandó behajtási engedély amivel szinte bárhova be lehetett menni autóval és ingyenesen lehetett használni a fizetős parkolót is ( Az, hogy egy online portál, hogy regisztrált TV társaságként, az maradjon az én titkom 😉 ). Az már nem volt szimpi, hogy az egyik pillanatban a biztonsági őr csak intett, hogy mehetünk, 1 óra múlva pedig (ugyanaz az őr) még a motorháztetőt is kinyittatta alkohol után vizslatva. Bár amikor egy vizes üvegre rámutattam, hogy pálinka van benne, azt nem akarta elhinni (így lehetett volna alkoholt bevinni 🙂 ).

Fotósok "hada"

Fotósok „hada”

A nagyszínpadnál a koncertek alatt volt hogy már a második számnak vége sem volt kiküldték az újságírókat, pedig általában 3 számig lehet bent tartózkodni, nem is értettük… Viszont volt olyan is, hogy a biztonsági Őr szólt, hogyha fel akarunk menni a színpadra, nyugodtan mehetünk oda is (igaz hajnak 4 felé és nem a nagyszínpadon). Összességében teljesen elégedettek voltunk azzal, ahogy a szervezők sajtósokkal bántak, a kisebb bakik ellenére is.

Most jönne a konklúzió, de gyakorlatilag fogalmam sincs, hogy mi lehetne a megoldás, hogy mindenkinek jó legyen. Nyilván helyiként azt is kell néznem, – és nézem is – hogy mi a jó a helyieknek. Teljesen megértem az Északi Strand mellett lakókat, biztos, hogyha az én házam előtt csinálnának egy ilyen fesztivált, nem repesnék az örömtől, SŐT! De városnak egész jó bevétele lett a fesztiválból, bár pontos számot nem tudunk, a polgármester egy lakossági fórumon 50 millió feletti összegről beszélt. A szállásadóknak szintén tarolás volt a hét, hiszen az egész Velencei-tó környékén egy szabad ágyat sem lehetett találni. Jó a Velencei-tónak, hogy végre kapott egy nagy fesztivált, hiszen az EFOTT tudomásunk szerint 3 évre leszerződött Velencére, vagyis nyilván a szervezőknek is érdekük lesz, hogy jobb infrastruktúrát, élhetőbb fesztiválhelyszínt alakítsanak ki.

Ez így eléggé patthelyzetnek tűnik, nem igazán tudom elképzelni azt, hogy a helyieknek és a fesztiválnak is tökéletes legyen a jövő évi 5 nap… Kíváncsian várom, hátha valakinek lesz rá értelmes megoldása…
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás