Van megoldás a velencei szabadstrandra?

2870

A tavalyi szabadstrandbezárós médiahisztéria után ismét forrnak az indulatok Velencén, mivel a velencefürdői szabadstrandot bérlő vállalkozó elkezdett kerítést építeni a szabadstrand köré, lévén, hogy terveik szerint összevonnák a fizetős stranddal.

Az üdülőtulajdonosok elégedetlenek, az egyik politikai párt helyi szervezete már összeesküvést lát az ügyben, az önkormányzat és a bérlő keresi a megoldást, a lehetőségeket. De ne szaladjunk ennyire előre…

Az egész történet tavaly kezdődött, amikor a Tóparty Rendezvénystrand megkapta a velencefürdői strand és szabadstrand üzemeltetési jogát bérleti díj ellenében. Ekkor visszaállt a 20-30 éves rend, merthogy kb. ennyi ideig egy strandként üzemelt a gárdonyfürdői és velencefürdői strand. 6 évvel ezelőtt amikor Kovács Henrietta a jelenlegi üzemeltető megnyerte nyílt pályázaton a gárdonyi részt, akkor az Oláhné Surányi Ágnes által vezetett képviselő testület nem az Ő ajánlatát fogadta el, hanem egy másik pályázatot nyilvánítottak győztesnek (a körülményekre is érdemes lenne kitérni, de az már történelem). Ekkor történt az a bizonyos szakadás, hogy az addig egy egységként üzemelő strandot különválasztották. Egészen tavalyig, hiszen az új velencei képviselő testület felmondta a szerződést a bérlővel, számos probléma végett, így újra visszaállt a több évtizedes állapot. Igen ám, de ez a terület hozta magával a velencefürdői szabadstrandot is, merthogy az önkormányzat egy egységként kezeli a két területet.

toparty_001

Egy velencei üdülőtulajdonos kezdeményezésére – amit a lakossági fórumon el is mondott – tavaly az egyik nap megjelentek a sajtó munkatársai a strandon. Kezdte mondandóját Kovács Henrietta, a Tóparty Rendezvénystrand üzemeltetője.

Van egy régi kormányrendelet – ami egy picit ellentmondásos -, ahol meg van határozva, hogy egy strandnak milyen feltételeknek kell megfelelnie, hogy üzemelhessen. Ez a rendelet nem különbözteti meg a szabad és fizetős strandokat, tehát ugyanazok a kritériumok mindkét esetben. Ennek megfelelően ingyen kell biztosítani a mosdót, vízimentőt, elsősegély helyet, szemét elszállítást stb. Ez a fizetős strandnál kifizethető a belépő díjból, de a szabadstrandnál ezt nem lehet miből finanszírozni. Ennek okán kiraktunk egy fürödni tilos táblát – amit másnap el is loptak -, mivel a partszakasz nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek.

Egy kicsit nézzük, hogy akkor eddig, hogyan is üzemeltek a „szabadstrandok”…

Ez a kormányrendelet már rég óta létezik. Egyszer valaki azt gondolta – majd a többi „szabadstrand” is átvette a gondolatmenetet – hogyha kiírja, hogy fürödni csak saját felelősségre lehet, akkor máris minden rendben van és üzemelhet nyitott partszakaszként, nem hivatalos szabadstrandként és akkor nem kell se ingyen WC, se vízimentő, se vízmintavétel, se elsősegély hely, se semmi. Így már nyilván jobban megéri üzemeltetni, mert legalább a WC-ből van egy kis bevétel, ami valamelyest fedezi a költségeket. Csakhogy a nagy médiaérdeklődésre felfigyelt az ÁNTSZ is és lesúlytott a „törvény szigorával” nyilván másképpen értelmezve a rendeletet.

Meg van határozva, hogy befogadó számtól függően mennyi szociális helyiséget, illetve zuhanyzót kell biztosítani. Én mint bérlő 2 külön helyrajzi számon lévő ingatlant bérlek a velencei önkormányzattól. Tavaly még úgy üzemelt, hogy velencei fizetős és velencei nem fizetős strand. A lényeg, hogy a két terület infrastruktúrája nem felel meg a hatályos jogszabályoknak.

Ez nem a jelenlegi városvezetésnek a hibája, hanem ez egy 40 éves hiányosság, egyszerűen kevés a vizesblokk. A jelenlegi EU-s szabványoknak megfelelő infrastruktúra kiépítése akkora költség, amit sem a tulajdonos, sem én, mint üzemeltető nem tudok felvállalni. – emelte ki Kovács Henrietta

toparty_002

Az önkormányzat azt kérte az üzemeltetőtől, hogy próbáljon meg olyan megoldást találni, ami a helyi lakosoknak, az üdülő tulajdonosoknak, illetve az üzemeltetőnek is megfelelő.

Sokat gondolkodtunk, hogy mi lehetne a legjobb megoldás, s erre tettünk egy ajánlatot, hogy akkor üzemeljen az egész fizetős strandként – a régi szabad partszakasz is -, de a helyi lakosoknak és az üdülő tulajdonosoknak adunk egy nagyon nagy kedvezményt. Ez annyit jelet, hogy hétfőtől csütörtökig ingyen használhatják a helyi lakosok és üdülő tulajdonosok a strandot, pénteken, szombaton és vasárnap pedig 300 Ft-ért, ami mellé jár egy kupon, ami beváltható egy pikoló sörre, vagy 2 dl limonádéra. Tehát szinte ingyen jöhetnek be. Arról is érdemes beszélni, hogy a szabad partszakaszon tavaly 150 Ft volt a mosdó használata. Ha valaki egész nap ott strandol, akkor legalább 2x elmegy a mosdóba, ami szintén 300 Ft, mert ugye azt nem is feltételezzük, hogy esetleg a Velencei-tóba végzi el a dolgát…

A Tóparty Rendezvénystrandon a helyi lakos kedvezmény egyébként 6. éve létezik, melyet az üzemeltető önkéntesen ad, ahogy szintén 6 éve jár a belépő mellé a kupon ami lefogyasztható.
Többek között ebben a témában tartott fórumot a velencei önkormányzat, bár a velence.hu honlapon, illetve az önkormányzat újságában található felhívásban nem szerepelt ez a napirendi pont, kizárólag a művelődési intézményközpont kialakítása volt meghirdetve.

A Velence Korzó díszterem megtelt érdeklődőkkel, több üdülőtulajdonos és velenceifürdői állandó lakos is jelen volt és én mint üzemeltető is. A lakossági fórumon többen is mondták, hogy szerintük korrekt az elképzelésünk, de volt aki azt nehezményezte, hogy mondjuk egy nagymama aki hozzá volt szokva, hogy eddig ingyen tudott lemenni a strandra az unokáival, mit fog szólni hozzá. (Megjegyezném, Ők is használják remélhetőleg a mosdót, ami szintén pénzbe került eddig.)

Én szociálisan eléggé érzékeny ember vagyok. 6 órakor, de van, hogy már fél 6-kor kinyitom a kaput (ahogy már 6 éve, ellentétben a többi fizető stranddal, ahol este 8-ig van jegypénztár) és bejöhet az is, aki nem engedheti meg magának a 300 Ft-ot sem. Nem mellékes, hogy az egyéb szolgáltatások ilyenkor is ingyenesek. Hozzáteszem, hogy azok az emberek, akik ezt igénybe veszik, meg is szokták hálálni egy mosollyal…

Kovács Henrietta elmondat azt is, hogy a legfőbb előny az lesz, hogy innentől mindenki évezheti a strand ingyenes szolgáltatásait, amik eddig nem voltak a szabad partszakaszon. Ilyen például az ingyenes mosdó, zuhanyzó, játszótér, ingyenes kalandpark, de ha esetleg bajba kerülnek, van vízimentő és elsősegély hely is.

Ha valaki szeretné, hogy a jövőben szabad strandként működjön, kiszámoljuk részarányosan a bérleti díjat, lenyírja a füvet, elszállíttatja a zöld és kommunális hulladékot, kifizeti a vízdíjat, a csatornadíjat, a takarítónő bérét és járulékait, a tisztítószereket, WC papírt, fizeti a vízimentőt, a karbantartásokat elvégzi helyettem, akkor felőlem beengedhet bárkit, működhet szabad strandként. Hozzátenném, hogy bevétel, na az nincs, hiszen a parkoló is a fizetős strandhoz tartozik, szóval ez csak egy „költői” felvetés volt, biztos vagyok benne, hogy ilyet senki sem vállalna fel.

A Facebooon néhány nyaraló értetlenkedik, hogy miért nem várják meg a lakossági fórummal a nyaralókat. Csak éppen azt nem tudják, hogy mi idén már az ötödik fűnyíráson vagyunk túl (ami alkalmanként 100.000-es tétel), az ÁNTSZ-nek addigra már rég be kell adni a működési igényt, mire Ők megérkeznek, addigra itt már egy működő, engedélyekkel rendelkező, kulturált strandnak kell lennie.

toparty_003

Megkerestük Koszti Andrást, Velence polgármesterét is, aki elmondta, hogy abszolút elfogadhatónak tartja az üzemeltető ajánlatát, hogy hétfőtől csütörtökig ingyenesen használhatják a strandot a velencei lakosok és az üdülő tulajdonosok, péntek, szombat, vasárnap pedig kedvezményesen 300 Ft-os belépővel vehetik igénybe, de kiemelte, hogy kizárólag azok akik tudják igazolni. Az állandó lakosok lakcímkártyával, a nyaraló tulajdonosok pedig egy nevükre szóló közüzemi számlával és személyi igazolvánnyal.

Azért hívtuk össze a lakossági fórumot, hogy vitassuk meg ezt a kérdést is. Egyébként voltak ott nyaralótulajdonosok, velencefürdői állandó lakosok, ott volt a képviselő testület és ott volt a bérlő is. Az üdülő tulajdonosok akik jelen voltak jó megoldásnak tartották az ajánlatot, de azt is jelezték, hogy tudják, hogy vannak olyanok is, akik balhézni fognak miatta.

Arra kértem a nyaraló tulajdonosokat, hogy egyeztessünk egy időpontot, hogy mikor akarnak velem beszélni, nyitott vagyok rá, de nekik is meg kell érteni, hogy a mostani állapot nem maradhat.

Egyébként arról is tájékoztattam a lakossági fórumon jelenlévőket, hogy érdekeltté tettem az adó osztályt az adó felderítésben, tehát nyugodtan számíthatnak az helyi adó osztály munkatársaira az idei évben. – mondta el Koszti András.

Tavaly lakógyűlést hívtak össze Velencefürdőn a szabadstranddal kapcsolatban, amin részt vett Koszti András polgármester és Szabó Attila képviselő is. Az üzemeltető nehezményezte – jogosan – hogy mindenkit meghívtak, kivéve Őt, hogy kifejthesse az álláspontját, illetve elmondja a lehetőségeket.

De miért nem maradhat minden a régiben, hiszen 40 éve így működik?

Ez egy nagyon jó kérdés, nyilván ez lenne a legmegfelelőbb az üzemeltetőnek, a helyieknek, a nyaralóknak és az önkormányzatnak is. Mindenkinek, kivéve az ÁNTSZ-t.

Mivel a rendelet világosan fogalmaz – annak ellenére, hogy vannak akik másképpen értelmezik – nem lehet szabadstrandot üzemeltetni, csak megfelelő feltételek mellett.

Az üzemeltető megtehetné, hogy telerakja a partszakaszt fürödni tilos táblákkal, ennek ellenére biztosan sokan fürödnének a tiltott helyen, s ha egy ÁNTSZ ellenőrzést kap, akkor ráadásul jól meg is büntetnék.

Ha kiveszi a lépcsőt, akkor nyilván a köveken keresztül is bemennek az emberek fürödni, ami még nagyobb veszélyt rejt magában, a vízimentő hiányáról nem is beszélve.




Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás